Utvinning av el ur havsvågor blev vinnande affärsidé i stor EU-tävling

4 november 2014

I veckan gick finalen av affärsidétävlingen CleanLaunchpad av stapeln i spanska Valencia och som vinnare stod Wavetube. Projektet har utvecklat en lösning för utvinning av el ur havsvågor. Vinnaren av Clean Launchpad ska ha en klimatförbättrande affärsidé som kan få genomslagskraft i Europa.

– Vi har en bra grundidé för vårt koncept, som bygger på konventionell teknik, och som i vårt fall tillämpas på havsytan. Vi har också en hållbar idé kring vår affärsmodell, vilket tilltalade juryn. Våra kunder är globala elbolag, så det finns verkligen potential att få genomslag internationellt, säger Sara West, som tillsammans med Alexander Torstenfelt driver Wavetube. 

Clean Launchpad är en affärsidétävling inom Climate KIC för att få fram nya innovativa idéer inom klimatområdet. Efter nationella kvalificeringstävlingar avgjordes den europeiska finalen i samband med Climate KIC innovation festival. Ett trettiotal projekt från 11 länder deltog i semifinalerna. Fem projekt gick direkt till final och bland dessa fanns Swedish Algae Factory och Wavetube. Båda projekten har kommit fram via och stöttats av flera delar av Chalmers innovationssystem, som Innovationskontor Väst, Chalmers Entreprenörsskola, Encubator och Chalmers Innovation.

Climate KIC (climate-kic.org) är ett ”Knowledge and Innovation Community” inom EU och Europas största innovationspartnerskap mellan offentlig sektor och näringsliv med fokus mot klimatförändring.

Johanneberg Science Park är affiliate partner till Nordic center inom Climate-KIC.

Läs mer om:

Wavetube

CleanLaunchpad