Monators portaler får system att kommunicera

24 februari 2014

Idén om digitala anteckningsblock ledde portalbyggande åt landsting, universitet och banker. IT-företaget Monator Technologies är ett exempel på att det är bra att det inte alltid blir som man tänkt sig.

Från början var affärsidén att med hjälp av handdatorer skapa digitala anteckningsblock för väktare. De skulle enkelt kunna notera och vidarebefordra information om händelser, problem som behöver åtgärdas och annat som dyker upp under till exempel ett nattpass.

För att få ihop de pengar som behövdes för att förverkliga idén inledde Erik Andersson och Björn Ryding 2002 sitt företagande med att bygga hemsidor åt kunder.

Banker och universitet är kunder 
Därmed fick verksamheten fick en inriktning som skulle visa sig vara framtiden. Några digitala anteckningsblock blev det aldrig.

I dag bygger Monator Technologies portaler åt både privata företag och organisationer inom offentlig sektor.

Bland kunderna finns banker, universitet och högskolor (bland annat i Gävle, Luleå, Uppsala och Mittuniversitetet), IT-företag, Västra Götalandsregionen och Stockholms läns landsting.

Åt Västra Götalandsregionen har Monator bland annat byggt Regionportalen och Innovationsslussen.

På regionportalen kan VG-regionens medarbetare logga in och från ett och samma ställe på nätet komma åt de applikationer och verktyg som personen i fråga behöver i sitt arbete.

Ledande i Sverige på Liferay
Innovationsslussen, som lanserades strax före jul, är en plats där regionens personal kan lämna idéer och förslag på förändringar och innovationer som kan förbättra den hälso- och sjukvård de levererar till invånarna.

Åt Avanza har Monator byggt en liknande portal, Avanza Labs, som ger banken feedback från kunderna.

Den tekniska lösningen som Monator arbetar med heter Liferay och är den ledande portalplattformen baserad på öppen källkod. Bakom Liferay finns ett amerikanskt företag med samma namn och ungefär 500 anställda över hela världen.

– Vi var Liferays första tjänstepartner i Sverige och är dessutom deras officiella utbildningspartner i Norden. Det visar att vi har kunskap och fungerar som en kvalitetsstämpel som också genererar nya kunder. Vi kan med gott samvete kalla oss Sveriges ledande leverantör av, säger Erik Andersson.

Systemen pratar med varandra
Användandet av Liferay ökar. En anledning är att plattformen kan anpassas till de system som en organisation redan har och ser till att system som till exempel CRM, säljstöd, bokföring, högskolornas Ladok (dokumentation av studieresultat) och mycket annat kommunicerar med varandra.

– Ett kundföretag kan ha en publik hemsida med information om företaget, ett intranät för internt bruk och ett extranät där man kommunicerar med befintliga kunder och partners. Även där kan vi se till att alla delar pratar med varandra, förklarar Gustaf Andersson, som kom in i Monator ett par år efter starten, ansvarar för sälj- och marknadsföring.

Gustav Andersson ansvarar för sälj och marknadsföring i företaget och är dessutom bror till Erik Andersson som tillsammans med Björn Ryding är grundare och ägare.

Vill expandera i Norden
Monator har i dagsläget nio anställda, sju i Göteborg och två på Stockholmskontoret som öppnades i januari 2013. Företaget går bra. Med undantag för 2012 har omsättningen dubblats varje verksamhetsår sedan Monator fick sin nuvarande inriktning i ett nytt bolag för sju år sedan.

Företaget har ett 20-tal kunder och typiskt för kundrelationerna är att de varar länge. För att klara arbetstoppar finns underleverantörer som går in och gör ”bulkjobb” i form av kodning/programmering.

Ambitionen är att växa, men inte till varje pris:

– Det viktigaste är att vi bibehåller vår position som ledande leverantör. Inom en femårsperiod tror jag att vi har kontor i Malmö, med sikte på den lite svårarbetade danska marknaden, i Oslo och eventuellt också i Finland som ligger långt före Sverige inom Liferay, säger Erik Andersson.

Med öppna källkoder och standarder som ”råvara” kan man undra var hemligheten bakom det växande företaget finns.

– Om det finns någon sådan så är det hårt arbete i kombination med god kompetens bland alla anställda. Sedan har vi en trevlig stämning på jobbet och den försöker vi ta med ut till kunden. Våra konsulter agerar inte tråkiga ingenjörer eller nördar som sitter och programmerar med lurar på sig. Alla fungerar som säljare och då måste man vara lyhörd och kunna läsa av kundens behov, säger Erik Andersson.

Open source blir allt vanligare 
En annan viktig anledning till att det går bra för Monator är att politiker och tjänstemän i offentlig sektor de senaste åren blivit alltmer positiva till open source som ett alternativ Microsoft och andra system.

I motsvarande grad har misstänksamheten mot öppen källkod minskat.

– På programsidan vågar alltfler välja Open office eller Libre office och det finns sedan några år tillbaka politiska rekommendationer som säger att man ska välja öppna alternativ. Men man börjar också förstå att alternativen inte är gratis. I stället för att betala dyra licenser betalar man för support, prenumerationer på uppdateringar med mera, säger Erik Andersson

De första fem åren höll Monator till på Avenyn mitt i Göteborg. Genom företagsinkubatorn Iqube fick man 2007 ett erbjudande att flytta till Chalmers teknikpark. Iqube ville komplettera de egna inkubationsföretagen med några bolag som redan kommit en bit på väg. Allt för att skapa en kreativ miljö med fokus på innovation och företagsbyggande.

Vill hålla kontakt med Chalmers
Flytten till det som nu är Johanneberg Science Park är det ingen som ångrar. Läget är fortfarande relativt centralt, men bjuder samtidigt på ett avsides lugn.

– Och att ha många företag samlade på ett ställe är bra. Här finns alltid någon att prata med. Även om vi inte sysslar med samma saker så ger diskussionerna viktig input på problem och frågor. Man får lite känslan av att tillhöra olika avdelningar på ett stort företag och att vi på något sätt är på väg åt samma håll, säger Erik Andersson.

Anknytningen till Chalmers är också något som uppskattas på Monator. Erik Andersson har pluggat industriell ekonomi. Detsamma gäller Björn Ryding som även läst en del systemvetenskap. Gustav Andersson har studerat IT. Allt skedde på Chalmers.

– Därför är det är kul att kunna hålla kontakt med sin högskola. I framtiden vill vi gärna ge tillbaka lite genom att erbjuda studenter att göra exjobb och liknande. Jag hoppas att Johannebergs Science Parks expansion leder till fler spontana kontakter – både med studenter och nya företag. Området skulle må bra av lite mer liv, säger Erik Andersson.

Läs mer om Monator

Text: Thomas Östberg