Rapport: Batterier i fastigheter för nybörjare

Illustration batteri

Våren 2023 genomförde vi ett kunskapshöjande projekt med våra partners Norconsult, Bengt Dahlgren och Maple Energy AB. Samarbetet mynnade ut i en rapport om möjligheter och utmaningar med batterier i fastigheter; nyttor och intäkter, olika batterityper, styrmedel, brandrisker och vad man behöver tänka på vid installationen.

Content

För att främja ett flexibelt och robust elsystem i regionen bjöd vi i våras in fastighetsägare, energibolag och andra behovsägare att delta i ett kunskapshöjande projekt. Vi fördjupade oss om flexibilitet i allmänhet och batterier och deras roll och möjligheter i synnerhet. Vi samlade nyfikna behovsägare för att lära av varandra och av leverantörer av hårdvara och kunskap. 

Studiebesök genomfördes vid batterier som är i drift. Deltagarna fick komma nära och titta och höra om erfarenheter från de inblandade, såväl leverantörer som beställare/behovsägare. Även några kortare utredningar och kunskapssammanställningar har gjorts. 

Projektet belyste följande frågor:

  • olika nyttor som kommer med batterier, inklusive specifikt fokus på generell nätnytta; vilka typer av batterier som kan vara aktuella och deras respektive för- och nackdelar;
  • hur man tjänar pengar, exempel på olika affärsupplägg
  • vilka samarbetspartners som behöver involveras; brand och andra risker; 2nd life batterier och fabriksnytt; kort om V2G – Vehicle-to-grid – och framtidens batterisystem.

 Rapporten

Batterirapport

Seminarium: Batterier i fastigheter för nybörjare 

Studiebesök:
Varberg Energi

Studiebesök: BatteryLoop, Fiskhamnsgatan 

Webinar:
Framtidens Batterier 

För mer information, kontakta:

Claes Sommansson, Projektchef

+46 765 54 45 33 claes.sommansson@johannebergsciencepark.com LinkedIn

Projektet genomförs av Johanneberg Science Park, med stöd från Västra Götalandsregionen via Regional Elektrifiering genom Kraftsamlande Arena.