MinShed minskar mikroplaster i havet

Projektet MinShed

MinShed är ett treårigt forskningsprojekt, som leds av Swerea IVF, med det övergripande målet att få kunskap om hur textilindustrin kan designa och sy kläder av syntetiska material på sådant sätt att de inte avger mikroplaster. Johanneberg Science Park och Västsvenska Kemi- och Materialklustret har ansvar för att testa och mäta resultat i projektet.

Content

Orsaken till den ökande mängden mikroplaster i havet är inte fullt känd, men ett antal rapporter inklusive en som publicerades av Swerea IVF och Mistra Future Fashion, visar tydligt att tvättning av textilier är en av de största orsakerna. Textilindustrin behöver mer kunskap och information om mikroplaster och ett forskningsgap har identifierats gällande sambandet mellan tygdesign och mikroplastutsläpp. Även studier om hur konstruktionen av tvättmaskiner kan minska utsläppen av mikroplaster behövs.

Projektet kommer att testa och mäta resultat i tvättmaskinerna i HSB Living Lab som Johanneberg Science Park har initierat i samarbete med HSB och Chalmers. Med hjälp av tvättmaskinerna kommer vi få mer kunskap om mikroplaster i avloppsvattnet och hur tvättmaskiner kan konstrueras om. Västsvenska Kemi- och Materialklustret kommer vara en viktig partner för att utveckla bra lösningar för att hantera de uppsamlade mikroplasterna. Vi kommer ha workshops och frukostseminarier om hur vi kan hantera de uppsamlade mikroplasterna och kommunicera resultaten från HSB Living Lab.

Finansiering:

Projektet finansieras av FORMAS och kommer att pågå mellan åren 2018-2020.

Deltagande företag:

Bergans, Boob Design, Electrolux, Ellos Group, Fjällräven, Filippa K, Gina Tricot, Haglöfs, H&M, IKEA, Peak Performance, Sustema, TPC Textile och Y. Berger & Co.

Andra organisationer:

Chalmers tekniska högskola, Johanneberg Science Park

Högskolan i Borås, STOPP! Micro Waste, Peak Innovation (Vinnväxt initiativ från VINNOVA) och Västsvenska Kemi- och Materialklustret

Formas  swereaivf