Vasa besöker Göteborg

10 september 2019
Vasa visits JSP

En delegation från Vasa besöker Göteborg idag. Syftet är kunskapsutbyte inom EU-projektet IRIS. Fokus för besöket är konceptet Riksbyggens brf Viva och utvecklingen av kvarteret och de unika, integrerade energilösningarna samt de boendes möjligheter till påverkan och engagemang.

Programmet inkluderar även besök på Göteborg Energi och HSB Living Lab. Medverkar gör Riksbyggen, HSB, Business Region Göteborg och Göteborgs Stad.

Vasa är en av fyra följestäder inom IRIS. Inom IRIS testas och demonstreras nya lösningar för stadsutveckling inom energi, mobilitet, digitalisering och medborgarengagemang.

IRIS är ett så kallat Lighthouse-projekt, finansierat genom EUs program Horizon 2020. Lighthouse-städerna är Utrecht (Nederländerna), Göteborg (Sverige) och Nice Côte d’Azur (Frankrike). Det är här lösningar utvecklas, testas och demonstreras för att sedan paketeras till kopierbara format för andra städer. Fyra följestäder ska testa, utmana och replikera projektets lösningar för ökad spridning över Europa: Vasa (Finland) Alexandroupolis (Grekland) Santa Cruz de Tenerife (Spanien) samt Focsani (Rumänien).

Vasas speciella uppdrag är att samordna och utveckla ”replication” inom IRIS, dvs hur de lösningar som utvecklas och testas inom projektet kan paketeras och kopieras för att sedan implementeras i andra städer. Just kopierbarheten är en central fråga som det läggs stort fokus på inom EU-finansierade projekt idag.

Läs mer om IRIS

EU SCC logo        IRIS logo

Content

För mer information, kontakta;

Eva Edman Pavic, Projektkoordinator

+46 721 63 28 64
Skicka e-post
LinkedIn