Stort intresse för att leverera till kris- och katastrofmarknaden

6 oktober 2021
Gruppfoto av eventdeltagare utanför Johanneberg Science Park

Kriser och katastrofer världen över ser tyvärr inte ut att minska och det skapar en marknad för smarta produkter och innovationer som kan hjälpa människor. Ett 20-tal västsvenska små- och medelstora företag kom till Johanneberg Science Park på ett frukostseminarium och workshop för att lära sig mer om vad det innebär att verka på den här marknaden.

Det kan handla om jordbävningar eller svält- och flyktingsituationer runt om i världen, men även på hemmaplan kan vi drabbas, som till exempel översvämningen i Gävle tidigare i höst visade oss. Ibland skapas produkter särskilt för den här typen av situationer, men även produkter avsedda för fritid och sport kan till exempel komma till nytta även i krissituationer.

Sustaid är ett svenskt samverkansforum för hållbara innovationer i internationell kris och katastrof, finansierat av FN-organet UNOPS, som just nu turnerar runt om i landet för att informera om och vaska fram företag till sina programaktiviteter, som innefattar allt ifrån coachning genom FN-regelverk och hjälp att vässa sitt erbjudande till scenariosimulering och match-making. Johanneberg Science Park är Sustaids regionala partner och bjöd tillsammans med nätverket inom Industriell Dynamik in till en inspirerande förmiddag med seminarium och workshop, samt en möjlighet för de deltagande företagen att träffa Sustaids representanter enskilt under eftermiddagen.

— Vi är så nöjda med dagen och det urval av spännande och relevanta företag vi har kommit i kontakt med här i Göteborg. Vi hoppas kunna gå vidare med flera av dem i vårt kommande programår, säger Tove Engström från Sustaid.

Bland de företag som fick presentera sig för under dagen var Graytec, som utvecklar ett cirkulärt återvinningssystem för gråvatten; Lysekilen, med uppblåsbara lyftkuddar, som kan användas vid räddningsaktioner för att lyfta undan tunga föremål; Spacerpad, som tillverkar en billig och återanvändningsbar sanitetsbinda; Green Carbon Technologies, som erbjuder en miljövänlig spis eldad av biokol; Shore Safety, med en enkel och säker livflotte; Svensk Vattenbarriär, som gör ett översvämningsskydd; Globe Patient, en digital plattform för bättre kommunikation mellan läkare och patient samt Jabe, som erbjuden hållbar energi. På scen stod även flera västsvenska innovations- och företagsstödjande organisationer, som exempelvis Almi Invest, Västsvenska Handelskammaren och RISE.

— Det var ett stort intresse bland företagen att delta och platserna till dagens seminarium tog slut snabbt. Det var kul att se att så många verkligen har bra och högkvalitativa produkter som verkligen skulle kunna göra nytta, säger Sofia Ganslandt, ansvarig för Johanneberg Science Parks SME-nätverk, som arrangerade dagen.

Content

För mer information, kontakta:

Sofia Ganslandt, SME kontakter

+46 732 34 91 39 sofia.ganslandt@johannebergsciencepark.com LinkedIn