Samverkande självkörande transporter - en del av morgondagens stadsbild

23 maj 2023
robot och självkörande buss

Till ett fullsatt frukostseminarium summerade partners insikter om hur en självkörande buss och leveransrobot kan samverka i stadsmiljö. Dessutom bjöds det på en livedemonstration utomhus.

Med 18 samverkande partners från universitet, fastighetsägare, mjukvaru- och produktutvecklare och aktörer inom stadsutveckling finns en bred expertis. I ett ambitiöst samarbete under flera år har man noggrant undersökt områden som fordonsteknik, transporteffektivitet, användarperspektiv, affärsmodeller och stadsutvecklingspotential.  

Chalmersområdet har varit testarena, en unik möjlighet att testa saker som vi annars inte kan i en stadsdel. Samarbetet har ökat kunskapen hos varandra i vad vi måste förändra (beteenden, lagstiftning, teknik etc), men också vad vi behöver undersöka ytterligare för att smart och hållbart kunna hantera att allt fler av våra transporter sköts av autonoma fordon. Det finns mycket att vinna på en effektivisering. 

Ta del av presentationer

Peter Eriksson, ordförande Drive Sweden  >> 

Resultat från varje arbetspaket:

Program för dagen >>

Besökare på Chalmersområdet är del av projektet genom mer eller mindre aktiv interaktion med fordonen, när man rör sig på gatorna eller åker med minibussen från den ena till den andra sidan av campus.

Provåk den självkörande bussen

Bussen trafikerar Chalmersområdet tom midsommarveckan, vardagar kl 8-17.
Du finner den i Västtrafiks To Go app som linje 68. (Chalmersplatsen, Sven Hultins Plats)

Aktiviteterna är en del av projektet Samverkande Autonoma Transporter (SAT) och dessutom en del av projektet SHOW (finansierat genom EU Horizon 2020).

Samverkande Autonoma Transporter (SAT)  
Partners: Akademiska Hus, Chalmers, Chalmersfastigheter, Ericsson, Framtiden Byggutveckling, Göteborgs Stad (trafikkontoret), Göteborgs Universitet, Hugo Delivery (projektledare), Johanneberg Science Park, Keolis, Landvetter Södra Utveckling AB, Mölndala Fastighets AB, PostNord, Riksbyggen, Skanska, Tele2, Västtrafik, Wallenstam 
Finansiär: Vinnova/Drive Sweden 

Om projektet: https://www.johannebergsciencepark.com/projekt/samverkande-autonoma-transporter-sat 

Om Drive Sweden:  https://www.drivesweden.net/en

 

 Drive Sweden Logotyp

SIP Logo Program

Content

Kontakt

Per Sunnergren, Senior projektledare mobilitet

+46 70 645 70 42 per.sunnergren@johannebergsciencepark.com LinkedIn