Om väggar kunde tala

21 oktober 2020
Demonstration av digital tvilling i huset A Working Lab

Ja, det gamla uttrycket har faktiskt blivit verklighet i det nybyggda kontorshuset A Working Lab (AWL) på Johanneberg Science Park. Där har en digital tvilling skapats och med hjälp av augmented reality (AR) kan man till exempel gå in i husets väggar och se strukturer som rör och elledningar. Men tekniken öppnar för mycket mer än så.

BIM (Building Information Model) har blivit allt vanligare och innebär att man parallellt med uppförandet av en byggnad skapar en virtuell modell som innehåller information om byggnaden. En digital tvilling är en slags vidareutveckling av konceptet som innebär att modellen är uppkopplad och därmed mer tillgänglig, samtidigt som den kan visa data i realtid. Via sensorer i en byggnad kan man alltså se flöden av till exempel ventilationens luftströmmar eller antal människor som rör sig i byggnaden.

Piloten har utvecklats inom EU-projektet IRIS Smart Cities i samarbete med företaget ReSpace och under en demonstration i september 2020 fick nyfikna deltagare uppleva den digitala tvillingen i augmented reality (AR) via en app i sina egna mobiler, men även se hur det kan göras i virtual reality (VR) med hjälp av VR-glasögon.

— Vi har strävat efter att göra den digitala tvillingen så lik verkligheten som möjligt genom att lägga till färger, strukturer och möbler till den råa datan som finns i en BIM, säger Anders Logg, vd och grundare av ReSpace.

Utöver att se vad som döljer sig bakom väggarna, kan den digitala tvillingen till exempel användas till att lägga in kommentarer och meddelanden om sådant som behöver åtgärdas i byggnaden eller som en besöksguide för den som vill veta mer om huset. Det är bara fantasin som sätter gränser och under demonstrationsworkshopen kläcktes idéer som tävlingar för dem som arbetar i huset, studiebesök och digitala turer för potentiella hyresgäster, visualisering av energiproduktion och -konsumtion samt ett verktyg för att se hur många människor som befinner sig i byggnaden så att man i Coronatider kan undvika trängsel.

— Det är jättespännande att gå i bräschen för något som öppnar för så mycket olika användningsområden. Inom IRIS Smart Cities tar vi fram innovativa lösningar i syfte att dela med oss till våra partnerstäder runt om i Europa och det här är något som det finns ett stort intresse kring nu, säger Eva Pavic, projektledare för IRIS Göteborg på Johanneberg Science Park.

>> Läs mer om IRIS

 Projektet finansieras genom Smart Cities & Communities, Lighthouse projekt inom programmet Horizon2020. Läs mer hos EU: https://ec.europa.eu/inea/en/horizon-2020/smart-cities-communities

EU SCC logo        IRIS logo

Content

För mer information, kontakta:

Eva Edman Pavic, Projektkoordinator

+46 721 63 28 64 eva.pavic@johannebergsciencepark.com LinkedIn