Minecraft som brobyggare i Hjällbo

16 maj 2022
Barn jobbar med Minecraft på dator

Stadsbyggnadskontoret i Göteborgs Stad har under våren 2022 genomfört en workshopserie om stadsutveckling på Lärjeskolan, där man testat spelet Minecraft som verktyg för att skapa intresse och att få ta del av barnens tankar och drömmar om framtiden. Workshoparna genomförs som en del av EU-projektet IRIS Smart Cities och har blivit något av en succé på skolan.

– Ni är kändisar här nu! Det har varit mycket prat om det på skolan och i princip alla elever säger att de vill vara med i workshopparna. Verktyget i sig är jättebra för det är så pass enkelt att alla kan vara med, oavsett ålder, spelerfarenhet och språkkunskap. När barnen väl kommer igång märker vi som lärare att spelet verkligen engagerar och att det är Hjällbo – sitt eget område – som de får bygga i höjer intresset och engagemanget ytterligare, säger Pernilla Rylander, lärare i 4A på Lärjeskolan.

Eleverna fungerar som testpiloter i ett forskningsprojekt om medborgarengagemang – och samtidigt tankas elevernas idéer in i den fördjupade dialog som sker under den pågående samrådstiden för planprogram för Hjällbo.

– Att stadsbyggnadskontoret kommer hit och gör detta är en stor sak i sig – att få möta yrken och samhällsaktörer som vi annars bara pratar om, har haft avgörande betydelse för Lärjeskolan. Barnen uppskattar att de blir tagna på allvar, tilldelas en roll i ett viktigt projekt, blir lyssnade på och sedda och det är något som behövs här, säger Pernilla Rylander.

Dialogen med eleverna på Lärjeskolan är del i EU-projektet IRIS Smart Cities som Göteborgs Stad och stadsbyggnadskontoret ingår i tillsammans med bland andra Johanneberg Science Park och Chalmers. Stadsbyggnadskontoret driver den del som handlar om medborgarengagemang genom digitala plattformar som Minecraft och MinStad. Verktygen är särskilt intressanta att använda i stadsutvecklingsdialog eftersom de innehåller virtuella versioner av Göteborg. Tidigare workshopserie med Minecraft har genomförts under 2020 och 2021 i Bergsjön.

I samverkan kring workshoparna i Hjällbo har även White Arkitekter, Hyresgästföreningen och Göteborgsregionen bidagit.

Vy från Minecraft

– Hjällbo är ett område med stor utvecklingspotential och kvaliteter att bygga vidare på. Vissa brister behöver åtgärdas för en god gestaltad livsmiljö. Förutsättningarna har varit perfekta för att testa verktyget här och nu. Och att vi dessutom kan få med materialet i pågående arbete med barnkonsekvensanalys och social konsekvensanalys gällande det aktuella programförslaget är en fin synergi, säger Anna Reuter Metelius, projektledare för planprogram för Hjällbo och projektledare IRIS Smart Cities, Citizen Engagement på stadsbyggnadskontoret.

– Minecraft är spännande på så vis att det provocerar det etablerade systemet genom att erbjuda en omvänd logik: vi når ut dit där användarna befinner sig, i den egna livsmiljön där de är experter, och inhämtar kunskap och förslag från röster som vanligtvis inte blir hörda. Detta skapar förtroende och öppnar upp för möjligheter till medskapande och så kallad ”open governance”, vilket forskning visar, kommer att bli allt viktigare för att upprätthålla demokratiska värden i samhället, säger Susanne Ollila, biträdande professor i organisatoriskt beteende på Chalmers, som också deltar i projektet.

Nästa fas i projektet är att samla ihop, analysera och paketera resultatet till en metod som ska delas med övriga medlemsländer i IRIS Smart Cities.

– Vi har märkt att dialogen främjas av att vuxna och barn möts på barnens spelplan, datorspelet. Minecraft överbrygger trösklar som kan uppstår i samtalet mellan vuxna och barn. Här får barnet vara experten både på sin boendemiljö och med verktyget, vilket främjar samtalet, säger Anna Reuter Metelius.

Vy från Minecraft

Teamet från stadsbyggnadskontoret har noterat att det är dialogen som uppstår omkring spelandet: både mellan elever och mellan workshopledare och elever som är själva essensen i arbetet. Där är sammansättningen av kompetenser i teamet avgörande – i detta fall arkitekt, planerare, spelpedagog, kulturmiljöspecialist. De har kunnat väcka intresse och medvetenhet kring arkitektur och gestaltad livsmiljö från olika perspektiv.

– Spelet konkretiserar och visualiserar sådant som man tidigare kanske inte satt ord på eller trott att man har möjlighet att som invånare vara med och påverka, säger Anna Reuter Metelius.

Resultatet från Minecraft-workshoparna på Lärjeskolan kommer att ställas ut på torget i Hjällbo, med vernissage under Hjällbokalaset, 21 maj. Det kommer även att finnas möjlighet att testa och bygga i Hjällbo i Minecraft på plats, förhoppningsvis med guidning av elever från Hjällboskolan.

Vy från Minecraft

IRIS Smart Cities
Ett femårigt EU-projekt med start 1 oktober 2017. Inom IRIS testas nya lösningar för stadsutveckling inom energi, mobilitet och IKT. Totalt samverkar 43 aktörer från 9 länder och Göteborg är, tillsammans med Utrecht i Nederländerna och Nice i Frankrike, en av projektets så kallade lighthousestäder. Johanneberg Science Park koordinerar projektet på uppdrag av Göteborgs Stad. Övriga projektpartners i Göteborg är Akademiska hus, Chalmers, HSB, Metry, Trivector, Tyréns och Riksbyggen.

Läs mer om IRIS >>

Content

För mer information, kontakta:

Eva Edman Pavic, Projektkoordinator

+46 721 63 28 64 eva.pavic@johannebergsciencepark.com LinkedIn