Matvinn vinnare i Gothenburg Smart City Challenge

8 juni 2020
Teamet bakom Matvinn gör sin första pitch i januari.

Förslaget Matvinn, som slår två flugor i en smäll, imponerade på både allmänhet och jury när tävlingen Gothenburg Smart City Challenge avgjordes. Genom att ta tillvara den mat som blir över i skolköken och låta elevernas föräldrar ta med sig matlådor hem, skulle man kunna minska matsvinnets klimatpåverkan och samtidigt underlätta familjers vardagsliv.

Uppgiften för studenterna, som läser tredje året på Chalmers program Industriell ekonomi, var att utveckla idéer för smarta digitala lösningar som förbättrar Göteborg. Förslagen blev 18 stycken och dessa presenterades i varsin kort film och en poster som publicerades på Göteborgs Stads Stadsutvecklingswebb. Här har allmänheten under två månader kunnat rösta samtidigt som en jury, med deltagare från stadens olika förvaltningar samt ansvarig lärare på Chalmers, bedömt förslagen. 


När omröstningen stängde den 31 maj stod det klart att förslaget Matvinn, utvecklat av Rebecka Jakobsson, Cecilia Michelsen, Filipppa Johnsen, Clara Ottosson, Fredrik Dahl och Linnéa Fransson, vunnit både juryns och allmänhetens hjärtan och skrapat ihop flest poäng av båda. “Vinnare all over! Mat till alla barn som inte får en måltid hemma,” löd några av juryns motiveringar.

— Vi är jätteglada för vinsten! Det känns roligt att både Göteborgs Stad och allmänheten gillar vår idé och att matsvinn får vara i fokus, säger gruppen via Clara Ottosson.

Teamet bakom Matvinn tar avstamp i det faktum att 34 ton ätbar mat slängs varje dag i svenska skolkök. Samtidigt finns ett tydligt mål i FN:s agenda för hållbar utveckling, som världens länder kommit överens om, att matsvinnet ska minska med 50 procent till år 2030. 

I Matvinns förslag packar skolkökets personal överbliven mat från dagens lunch i lådor som läggs i en låst kyl. Föräldrar kan sedan i en app se hur många lådor som finns och boka dessa. De får då också en kod till kylen för att kunna hämta ut sina matlådor. Matlådorna är gratis för familjerna vilket innebär att de sparar både tid och pengar, samtidigt som de i appen ska kunna få information om hur mycket mat de räddat och hur mycket koldioxidutsläpp det motsvarar. 

Även om appen inte hunnit utvecklas fullt ut under terminen så har teamet varit i kontakt med en skola i Angered som visat intresse för projektet. Skolan jobbar redan idag aktivt med att minimera matsvinn, men uppskattar ändå att omkring 20 portioner om dagen slängs. Och att få försöka hitta lösningar på verkliga problem och det lite annorlunda kursupplägget var uppskattat av studenterna. 

— Jättekul och en omväxling från hur vi vanligtvis pluggar. Det var motiverande att få arbeta med något som kan appliceras i verkligheten och ha kontakt med olika aktörer i samhället. Även möjligheten att vara kreativa och komma med egna idéer för hur Göteborg kan utvecklas till en mer smart och hållbar stad. Att sitta och brainstorma kring innovativa lösningar där alla idéer är välkomna är väldigt givande och kul men också utmanande, säger Clara Ottosson.

Matvinn poster

Gothenburg Smart City Challenge
Tävlingen Gothenburg Smart City Challenge har pågått under vårterminen 2020 och är ett samarbete mellan Chalmers och Göteborgs Stad inom ramen för EU-projektet IRIS Smart Cities. Närmare 200 göteborgare röstade på de 18 förslagen och flest totala antal röster fick förslaget Matvinn med 26 poäng. Förslaget rankades även högst av den jury där Göteborgs Stad och Chalmers ingick. Tvåa i tävlingen, med 24 av allmänhetens röster, blev förslaget Plantform – en digital plattform för att tillgängliggöra ytor för stadsodling i Göteborg.

 

Content

För mer information, kontakta:

Eva Edman Pavic, Projektkoordinator

+46 721 63 28 64 eva.pavic@johannebergsciencepark.com LinkedIn