JSP Guldmedlem Jemmett: ”Det går att rädda världen och tjäna pengar samtidigt”

10 december 2020
Skissbild över Jemmetts trygghetsboende på Tjörn

Går det att bygga hållbart och samtidigt tjäna pengar? Frågar du Carlos Andersson, vd och grundare av företaget Jemmett Hållbara Smarta Hem, är svaret på den frågan ett tveklöst ja. Med drivkraften att rädda världen förverkligar han nu ett bostadskoncept där både byggandet av och livet i husen genomsyras av hållbarhet.

Carlos Andersson har haft ett brinnande miljöengagemang i 25 år och drivit frågan bland annat som lokalpolitiker för Centerpartiet och som chef för Passivhuscentrum (tidigare Sveriges Institut för Energieffektivt Byggande). Passivhuscentrum var bland annat engagerade i energieffektiva renoveringar av miljonprogram i Alingsås tillsammans med det kommunala bostadsbolaget Alingsåshem. Från Alingsåshem handplockade han också Ing-Marie Odegren och Ulf Alexandersson till sitt ”dreamteam” i hållbart byggande när han startade företaget Jemmett för två och ett halvt år sedan.

— Det är jätteviktigt att hitta människor som delar samma vision. Byggbranschen är otroligt konservativ och dominerad av män, som generellt sett är mindre engagerade i miljöfrågan än kvinnor. Där finns en föreställning om att hållbart byggande är kostnadsdrivande, men det är en myt vi vill slå hål på, säger Carlos Andersson.

Carlos Andersson

Jemmetts affärsidé bygger på ett standardiserat koncept för olika typer av bostadshus, så som flerbostadshus, radhus och trygghetsboenden. Det grundar sig på ett holistiskt synsätt som innefattar både byggmaterial, energistandard och livsstil. Energimässigt är alla husen passivhus, med lokalt producerad energi från solceller som lagras i batterier. De är byggda helt igenom i trä, med cellulosa eller träfiber i isoleringen, och har obehandlade fasader och sedumtak. För de boende är det fokus på lösningar som gemensamhetslokaler, elbilspooler och odlingslotter i växthus. Husen byggs i moduler vilket innebär att det går snabbt att bygga och konceptet kan lätt skalas upp.

Företagets första projekt, ett hyresrättsboende för personer över 65 år på Tjörn, beräknas stå färdigt för inflyttning i december 2021. Bostadsprojektet kommer, enligt bolaget, att vara Sveriges främsta spetsprojekt, inriktning miljö- och energi, för målgruppen 65+.  

— Det finns ett stort intresse. Allt fler människor, inte minst äldre, vill ha ett boende som erbjuder social gemenskap. Att det sedan också är ett miljövänligt boende tycker de flesta är en bonus. Vi bygger hyresrätter som vi också förvaltar och tack vare vårt standardiserade koncept kan vi hålla hyrorna på en rimlig nivå.

Utöver Tjörn har Jemmett fyra andra bostadsprojekt i portföljen - två trygghetsboenden i Lidköping och Trollhättan med inflyttning 2022 respektive 2023, ett radhusområde i Tuve och parhus i Åsa. Carlos Andersson är mån om att Jemmett blir en inspiration även för andra och ambitionen att sprida kunskap och öka takten för hållbart byggande i hela samhället gör det självklart för företaget att delta i initiativ som Klimat2030 – Västra Götaland Ställer Om och Johanneberg Science Parks SME-nätverk. Målsättningen med bolaget är att bygga upp ett mellanstort bostadsutvecklingsbolag med tillhörande fastighetsförvaltning och på så sätt påverka bygg- och fastighetsbranschen att snabbare arbeta för de gemensamma miljömålen.

— Man måste sätta miljömålen i relation till hur fort vi ska uppnå dem. Vi ska ha nettonollutsläpp i Sverige år 2045. Det är bara 25 år kvar och det går fort! Idag gör vi av med 10 ton CO2 per person, och det måste ner till 0,9 ton. För att hinna det måste vi göra allt och lite till. Det är svårt men jag måste tro att det går, annars hade jag inte kunnat göra det jag gör, säger Carlos Andersson.

Läs mer: Jemmett är Guldmedlem i Johanneberg Science Parks SME-nätverk, med mer än 200 små och medelstora företag.

Content

För mer information, kontakta:

Sofia Ganslandt, SME kontakter

+46 732 34 91 39
Skicka e-post
LinkedIn