Invigning av Brf Viva

3 september 2019
Innergård brf Viva

I veckan invigdes Brf Viva i Guldheden i Göteborg. Här har Riksbyggen med samarbetspartners skapat en unik boendemiljö ur ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbarhetsperspektiv. Projektet grundas i det arbete som görs inom ramarna för Riksbyggen Positive Footprint Housing, ett tvärvetenskapligt forskningsarbete med helhetstänkande kring innovativ hållbar bostads- och stadsutveckling som pågått i snart tio år.

Efter en inledning med tal i Chalmers lokaler blev det husesyn i föreningen. I Brf Viva har bostäderna gjorts en aning mindre för att ge mer utrymme till gemensamma lokaler. Här finns bland annat ett orangeri, samlingslokal, gästarbetsplatser och övernattningslägenhet. Under invigningen var det även en "parad" med de olika elfordon som de boende har tillgång till i den gemensamma fordonspoolen. Brf Viva är byggt för ett boende utan egenägd bil.

Vunna insikter i forskningen får sin första praktiska tillämpning i bostadsrättsföreningen Viva med 132 lägenheter i Guldheden vid Chalmers och Johanneberg Science Park i Göteborg. Namnet Viva betyder att leva och speglar det hållbara livet, som utvecklas i och runt bostadskvarteret. 

Det unika med Brf Viva är att vi vågar införa framtidens bostadslösningar både när det gäller social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet i full skala, även det som aldrig tidigare testats i bostadsprojekt i Sverige. Riksbyggen tar nu tillsammans med partners inom Positive Footprint Housing ett stort steg framåt för att skapa framtidens hållbara och attraktiva boende!
Projektet är initierat av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad och RISE - Research Institutes of Sweden.

Några exempel på innovationer i Brf Viva:

  • Ungdomsettor – nya bostadsrätter för 95 000 kr
  • Återanvändning av bussbatterier som energilager för solel
  • Innovativa mobilitetslösningar som möjliggör ett boende utan egen bil
  • Ekosystemtjänstanalys
  • Ny mer hållbar betong med 30 % mindre utsläpp av CO2
  • Miljöbyggnad Guld-certifierad

Återanvändning av bussbatterier är ett samarbete med Volvo som finansieras av EU-projeket IRIS Smart Cities.

EU SCC logo        IRIS logo

Content

För mer information, kontakta;

Peter Selberg, Forskningsstrateg Positive Footprint Housing - Brf Viva Riksbyggen

+46 730 57 26 25
Skicka e-post
LinkedIn

För mer information;

Eva Edman Pavic, Projektkoordinator

+46 721 63 28 64
Skicka e-post
LinkedIn