Huset fullt när HSB Living Lab firade ettårsdagen

19 september 2017
Peter Eriksson

(Film och intervju med bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.) När HSB Living Lab firade ett år uppmärksammades det av representanter från såväl HSB, Chalmers och Johanneberg Science Park som regeringen och Göteborgs Stad.

– Vi försöker driva på från näringsdepartementet att få mer av testbäddar där vi kan använda ny teknik och HSB Living Lab är ett väldigt bra exempel på det, sa bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) under sitt tal i HSB Living Lab.

HSB Living Lab är en unik forskningsarena placerad på Chalmersområdet i Göteborg. Ett helt hus inriktat på att hitta framtidens lösningar för ett hållbart boende. I ett år har nu de boende i de 29 lägenheterna varit en del av innovationsprojektet som är ett samarbete mellan näringsliv, stad och akademi. 2000 sensorer samlar dygnet runt in data om som kan användas för att hitta nya lösningar för framtidens boende. 

Under tisdagen uppmärksammades 1-årsfirandet med en eftermiddag. Besöket inleddes på Johanneberg Science Park med presentation av några forskningsprojekt som pågår och är kopplat till HSB Living Lab-huset och på Chalmers. Bland annat byggnadsintegrerade solceller, stadssimuleringar och forskning om hur mycket det byggs om inne lägenheterna presenterades.  

HSB Göteborgs vd Lars Göran Andersson utbringande under sitt välkomnande ett fyrfaldigt leve för HSB Living Lab.
– Nu har vi nio år kvar av forskning, sa han och syftade på att HSB Living är ett tioårigt projekt.
 
Efter att Peter Eriksson fått en rundvisning i lokalerna hölls ett panelsamtal på temat "Smarta städer, vad menar vi med det?" där man diskuterade de utmaningar som forskare, bostadsföretag och politikerna står inför. Medan de många åhörarna stod ända in i HSB Living Labs moderna tvättstudio debatterades ämnen som ägande, virtuella stadsbyggen, vikten av kortade byggprocesser och smarta städer och hur man får ut användning av den forskning som finns och görs i bland annat HSB Living Lab. 

Moderator var Lars Marcus, professor i Stadsbyggnad, Chalmers.
Panelen:
Peter Eriksson (MP), bostads- och digitaliseringsminister
Anders Lago, förbundsordförande HSB
Anders Logg, tf. styrkeområdesledare Building Future
Anna Dubois, vicerektor Chalmers
Mats Bergh, vd Johanneberg Science Park
Ann-Sofie Hermansson (S), ordf kommunstyrelsen

Peter Eriksson avslutade panelsamtalet hoppfullt.
– Jag tycker det handlar om att använda den nya teknikens möjligheter för att bygga ett mänskligare samhälle där vi satsar på livskvalitet där människor ska kunna umgås och älska istället för att distansera oss. Jag tror att det finns enorma möjligheter i tekniken om vi använder det på rätt sätt. 

Besöket arrangerades i samarbete med Chalmers, HSB och Johanneberg Science Park.
Läs pressinbjudan

 

Content

För mer information, kontakta;

Eva Hellberg, Kommunikationsansvarig

+46 709 582110
Skicka e-post
LinkedIn