Brf Viva i Göteborg vinner Kasper Salin-priset!

11 mars 2020
Brf Viva

Samverkansprojektet Brf Viva i Göteborg har vunnit Sveriges mest betydelsefulla arkitektpris, Kasper Salin-priset. Brf Viva består av 132 bostäder. Hållbarhet ur ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt perspektiv genomsyrar hela projektet.

- Det känns stort att Kasper Sahlin-priset går till ett samverkansprojekt där en tvärvetenskaplig, holistisk hållbarhetsambition varit ledstjärnan! Det har gjorts i Positive Footprint Housing, som höjt och tänjt ribban för hur bra Brf Viva blev. Det här är ett kvitto på hur framgångsrikt det blir när många parter med olika kunskap får utrymme och möjlighet att engageras i projekt som utvecklar hur vi bygger och bor, säger Peter Selberg, ansvarig för Positive Footprint Housing på Johanneberg Science Park

Namnet Viva betyder att leva och speglar det hållbara livet, som utvecklas i och runt bostadskvarteret. Projektet grundas i det arbete som görs inom ramarna för Positive Footprint Housing, ett tvärvetenskapligt forskningsarbete med helhetstänkande kring innovativ hållbar bostads- och stadsutveckling som pågått i snart tio år. Vunna insikter i forskningen får sin första praktiska tillämpning i bostadsrättsföreningen Viva med 132 lägenheter i Guldheden vid Chalmers och Johanneberg Science Park i Göteborg.

– Det är otroligt hedrande och roligt att Brf Viva tilldelats Kasper Sahlin-priset Vi är så stolta! I Brf Viva har Riksbyggen tänkt hållbarhet ur alla perspektiv. Därför har vi till exempel valt en fasad av klimatförbättrad betong med 30 procent lägre klimatpåverkan och som är just väldigt hållbar och helt underhållsfri, äger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg.

Projektet är initierat av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad och RISE - Research Institutes of Sweden.

Här kan du läsa mer om nomineringen och Brf Viva.

Content

Kontaktperson

Peter Selberg, Forskningsstrateg Positive Footprint Housing - Brf Viva Riksbyggen

+46 730 57 26 25
Skicka e-post
LinkedIn