Autonoma fordons påverkan i byggd miljö

28 september 2022
bord med bilder och händer som workshoppar

Idag samlades parterna inom projektet Samverkande Autonoma Transporter i en tredje workshop. Denna gång med förtätningsprojekt i fokus och Frölunda som studiefall, som introduceras av Staffan Claesson från Framtiden Byggutveckling.

I ett inte allt för avlägset framtidsscenario sköts allt fler av våra transporter av autonoma fordon. Detta projektet undersöker vad som händer när flera olika självkörande transportslag samexisterar i stadsmiljön.

Frågor som diskuterades var bland annat;

  • Hur vi kan åstadkomma samarbete och samnyttjande av gemensamma mobilitetslösningar inom och mellan olika detaljplaner?
  • Hur kan den övergripande områdesutvecklingen matcha detaljer?
  • Hur vi kan skapa relevanta forum för aktörer att mötas i ett tidigt skede, för att samordna möjligheter, förutsättningar och risker?
  • Möjligt innehåll och funktioner i en mobilitetshubb: Parkering, fordonspooler av olika slag, samlastning av gods, ytor för logistikaktörer, laddinfrastruktur, delningstjänster, energilager och solceller, lokal energigemenskap etc.

Anastazia Kronberg, Business Region Göteborg gav en klusteranalys på mikromobilitet. 

Fredrik Ekman, Chalmers och Anton Ebel, Hugo visade exempel och förslag på Autolastning/Autolossning. 

Syftet med workshopen är att öka kunskapen mellan olika aktörer, fylla på med goda idéer och veta mer om vad vi bör satsa på framåt. Samtal, idéer, kunskapsutbytet blir input till projektet och till de medverkande parterna.

En linje med självkörande fordon körs nu på Chalmersområdet och pågår till maj. Besökare på campus Johanneberg blir också del av projektet. 

Linjen körs veckodagar mellan 07.30 till 17.00. 
Hållplatserna är Chalmersplatsen-Sven Hultins Plats- Biblioteket-Kemigården- Biblioteket- Chalmers Transportcentral- Sven Hultins plats- Chalmersplatsen.

Om Samverkande Autonoma Transporter (SAT) 

Projekttid: Januari 2022 – juni 2023
Total budget: 8 miljoner SEK
Finansiär: Vinnova/Drive Sweden 
Partners: Akademiska Hus, Chalmers, Chalmersfastigheter, Ericsson, Framtiden Byggutveckling, Göteborgs Stad (trafikkontoret), Göteborgs Universitet, Hugo Delivery (projektledare), Johanneberg Science Park, Keolis, Landvetter Södra Utveckling AB, Mölndala Fastighets AB, PostNord, Riksbyggen, Skanska, Tele2, Västtrafik, Wallenstam 
Läs mer 

Läs mer om Drive Sweden:  https://www.drivesweden.net/en

Drive Sweden Logotyp

Content

Vill du veta mer, kontakta;

Per Sunnergren, Senior projektledare mobilitet

+46 70 645 70 42 per.sunnergren@johannebergsciencepark.com LinkedIn