Robot fixar framtidens leveranser

Leveransroboten transporterar paket
21
jan
Kategori
Evenemangstyp
Webinar
Datum & tid21 januari 2021 - 08:00
Plats
Plats
https://zoom.us/j/95235703774
Kostnad
Kostnad: Kostnadsfritt

Automatiserade last-mile leveranser har stor potential att göra stadslogistiken säkrare, effektivare och mer hållbar. Just nu testas en självkörande robot för paketleveranser på Chalmers. Vid detta webinar får du får veta mer om hur det går till och vad vi lärt oss hittills. 

Godstransporter förväntas öka drastiskt de kommande decennierna. I OECD-länder räknar man med en ökning på upp till 130 procent under perioden 2010 till 2050 och i länder utanför OECD kan man få se ökningar upp till 550 procent. Det ställer höga krav på logistikbranschen, som behöver förändras i grunden. Framför allt när det gäller den sista sträckan då varorna ska levereras till slutkund, den så kallade “last mile delivery”. Detta är oftast den mest kostsamma och miljöskadliga delen i hela kedjan. 

Inom samarbetet Klimatneutral Urban Logistik (KUL) testar och vidareutvecklar vi ett markgående automatiserat leveranssystem. Vi har färsk kunskap om hur stadslogistik påverkar miljön och hur övergången till autonoma lösningar påverkar samhället och infrastrukturen i stort.  

Program:

  • Introduktion: Om KUL-projektet  - Per Sunnergren, Johanneberg Science Park 
  • Resultat och lärdomar: HUGO Delivery, Chalmers, Göteborgs universitet 
  • Utblick: 
    GLAD – Goods delivery under the Last mile with Autonomous Driving vehicles - Azra Habibovic RISE och Christoffer Sveder, Clean Motion 
    Framtidens hållbara e-handel - Anders Forsberg, Lindholmen Science Park
  • Frågestund: Tillfälle för dig att ställa frågor!  

Webinaret är på svenska, några av presentationerna kommer vara på engelska. 

 Länk till webinaret på youtube

Arrangör: Johanneberg Science Park  & Klimatneutral Urban Logistik (KUL)

KUL: Utvecklare av robotarna är startupbolaget HUGO som också leder projektet. Övriga partners är Chalmers, Chalmersfastigheter, Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet, Johanneberg Science Park, Ernst Rosén, HSB Göteborg, Akademiska Hus och Trafikkontoret i Göteborgs Stad. Projektet har fått stöd inom det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

Finansiärernas logotyper

Logotyp Viable Cities

Content

Har du frågor, hör gärna av dig;

Per Sunnergren, Programledare Five Star Campus

+46 70 645 70 42
Skicka e-post
LinkedIn