Riksbyggen väljer Metry för digital energistatistik

19 January 2018
IRIS och Riksbyggen inleder samarbete

Metry och Riksbyggen har ingått ett rikstäckande avtal som innebär att samtliga marknadsområden inom Riksbyggen kommer ha tillgång till Metrys produkt Nätbolagsdata för automatisk insamling och kvalitetssäkring av energistatistik.

Avtalet är ett resultat av att Riksbyggen i Stockholm har testat Metrys tjänst Nätbolagsdata under en längre tid. Efter utvärdering av tjänsten har Riksbyggen nu beslutat att utöka användandet till hela i Sverige.

Lars-Johan Lindberg, energiingenjör på Riksbyggen Stockholm, är drivande bakom projektet:

  • Den kvalitet och effektivisering som vi ser genom automatisk inhämtning av energistatistik kan nu hela Riksbyggen tillgodogöra sig, säger Lars-Johan och fortsätter: Via Metry får vi nu tillgång till mängder av information från olika källor med minimal administration. Nu har vi möjlighet att automatiskt samla data löpande och följa prestandan för alla byggnader vi förvaltar, avslutar Lars-Johan.

I första steget kommer Metry att användas för att samla in och kvalitetssäkra förbruknings­värden för fjärrvärme som sedan importeras till Riksbyggens energiuppföljningssystem Momentum.

  • Vi är mycket glada att vara leverantör till Riksbyggen som förvaltar ca 3 300 bostadsrättsföreningar i Sverige. Det finns flera intressanta möjligheter att tillsammans vidareutveckla samarbetet, säger Magnus Lüttkens, VD för Metry.

Metry och Riksbyggen samarbetar även i Göteborg inom EU-projektet IRIS Smart Cities där Metrys lösningar testar och utvecklas hos bland annat Riksbyggen, för att sedan kopieras och replikeras i projektets övriga städer och vidare ut i EU.

IRIS Smart Cities är ett femårigt Light House-projekt, finansierat av Eus HORIZON 2020. Inom IRIS ska sju städer ta fram och testa smarta, hållbara lösningar inom energi, mobilitet och IKT. Totalt samverkar 43 parter i nio länder och medborgarengagemang löper som en röd tråd genom Europa. Johanneberg Science Park koordinerar Göteborgs insatser i IRIS. @IRISsmartcities

Metry utvecklar och erbjuder en plattform för digital energistatistik. Genom att samla och strukturera energistatistik på ett enhetligt sätt kan informationen användas för energianalys, fakturering, investeringskalkyler m.m.

Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakt för frågor:

Metry: Joel Torkelsson, Co-founder, 0709-540445, joel.torkelsson@metry.io
Riksbyggen: Lars-Johan Lindberg, Energiexpert, 08-602 36 06, lars-johan.lindberg@riksbyggen.se
Johanneberg Science Park: Eva Pavic, 0721-632864 , eva.pavic@johannebergsciencepark.com

Läs mer om IRIS

IRIS logoEU-logo

Content

Site Manager IRIS Smart Cities Gothenburg

Eva Edman Pavic, Project Coordinator

+46 721 63 28 64 eva.pavic@johannebergsciencepark.com LinkedIn